Veelgestelde vragen

Zoek je informatie over onze Healthy Dog producten, hoe je het beste kunt voeren of heb je een andere vraag? Zoek het op in onderstaande lijst of gebruik de zoekfunctie rechtsboven in het menu.

Algemene vragen

Waar is Healthy Dog te koop?

Je kunt je woonplaats invoeren bij het menu “verkoopadressen” op deze website. In de zoekresultaten zie je de dichtstbijzijnde verkooppunten.

Heb je nog geen verkooppunt in de buurt? Wij zouden het op prijs stellen wanneer je ons een mailtje stuurt met de winkel waar je graag komt. Wij doen ons uiterste best deze winkel ook Healthy Dog dealer te maken. Je kunt ook altijd je winkelier attenderen op onze producten, door bijvoorbeeld onze folder achter te laten. Wanneer een winkel – dankzij jouw tip – klant wordt, ontvang je een gratis zak Healthy Dog Regular 15 kg als bedankje!

Waarom is Healthy Dog tarweglutenvrij?

Door jarenlange ervaring hebben wij vastgesteld dat tarwe in een hondenvoeding niets anders toevoegt dan problemen. Het komt steeds vaker voor dat een hond een tarweglutenallergie heeft en/of (erger) opbouwt. Om dit tegen te gaan gebruiken wij geen tarwe in onze voeding, omdat wij vinden dat – naast de mogelijke gezondheidsongemakken – dit niet in een gezonde natuurlijke hondenvoeding thuishoort!

Welke variant is het beste voor mijn hond?

Wij adviseren normaliter altijd Healthy Dog Regular aan alle honden, “tenzij”…

Soms heeft de hond (eventueel tijdelijk) even iets anders nodig of willen wij als baasje afwisselen. Healthy Dog Regular is volledig, natuurlijk, compleet en is daarom geschikt voor alle soorten honden. Alle rassen, ieder geslacht en iedere grootte. Dit omdat het – net als in de natuur – alle natuurlijke bestanddelen bevat die nodig zijn voor een gezonde hond en volledig compleet is. Wanneer we in de natuur gaan kijken en een vergelijking maken met de hond en zijn voorvader de wolf, dan heb je voor wolven ook geen puppy konijnen, senior herten of light zwijnen! Echter, wij hebben als mensen enkele problemen en/of verschillen gecreëerd. Daarom heeft Healthy Dog verschillende varianten ontwikkeld.

Healthy Dog Puppy heeft bij ons exact dezelfde ingrediënten als Healthy Dog Regular. Met het verschil dat de vetten en eiwitten iets omhoog zijn gebracht (de voedselvoorrang) en de Calcium (en Fosfor) iets naar beneden zijn gebracht om spierverkramping te verkomen. Vooral voor de grote, snelgroeiende rassen. Daarnaast is het brokje ook kleiner geperst in de 5 kg verpakking. Daardoor is het makkelijker eten voor de kleinere rassen. Dus niets anders, maar op een andere manier verwerkt.

De Healthy Dog Sport variant heeft ook weer dezelfde ingrediënten als de Regular. De vetten en eiwitten zijn een stuk omhooggebracht, waardoor je met minder voeding meer energie binnen krijgt. Speciaal voor de honden die meer nodig hebben, maar die je niet meer wilt laten eten. Dit kan zijn doordat er veel gesport wordt met de hond. Echter ook voor de honden die slecht eten, drachtig of zogend zijn of herstellende zijn na bijvoorbeeld een operatie. Dus voor alle honden die eventueel tijdelijk wat extra kunnen gebruiken.

Healthy Dog Chicken & Rice is speciaal ontwikkeld voor honden die getest zijn op een runder eiwit probleem of voor de baasjes die graag willen wisselen van smaak.

De variant Healthy Dog Probiotics is, naast de Prebiotica die in alle varianten zit, aangevuld met Probiotica. Dit zijn levende, natuurlijke bacteriën die de darmflora en weerstand bevorderen. Ideaal wanneer de hond extra weerstand kan gebruiken, een antibiotica kuur heeft gehad, of extra ter ondersteuning bij maag en/of darmproblemen. Tevens ook zeer aan te raden bij de overschakeling van geëxtrudeerde brokken naar de geperste brokken van Healthy Dog!

De nieuwste variant Wild Menu is compleet granen, gluten en aardappel vrij en daardoor uitermate geschikt voor (allergie) gevoelige honden! Met een hoog gehalte wild zwijn als enige dierlijke eiwitbron, gezonde groenten, fruit en kruiden, bootst het de voeding het wild na. Met Prebiotica en Probiotica om de weerstand en maag-darmflora te bevorderen en Glucosamine en Chondroitine voor sterke, soepele spieren en gewrichten. De zalmolie zorgt voor de omega 3- en 6-vetzuren.

Hoe kan ik Healthy Dog voer het beste bewaren?

Bewaar de Healthy Dog zak droog en koel. Wanneer je de zak koopt, is deze volledig zuurstofvrij verpakt. Wanneer de zak geopend is, moet de brok blijven “ademen” omdat deze geperst is. Wij adviseren de zak niet terug volledig af te sluiten of luchtdicht te verpakken. Wanneer je graag een voerton gebruikt, kun je de deksel open laten staan of enkele gaatjes in de ton maken.

Ik heb verschillende honden thuis. Mogen zij hetzelfde eten?

Ja, dat is het handige van Healthy Dog!

De voeding is geschikt voor iedere hond van alle rassen, leeftijd en grootte. Wanneer je dus verschillende honden in huis hebt, is het gemakkelijk te combineren. Ideaal dus wanneer je meerdere honden hebt van verschillende rassen en/of leeftijden!

Vanaf welke leeftijd mag onze pup Healthy Dog eten?

Vanaf dat de pup vast voedsel kan eten, mag de pup Healthy Dog eten. Dit kan al vanaf ongeveer 4 a 5 weken!

Veel fokkers starten met (diepvries) vers vlees, wat zeer verstandig is i.v.m. de juiste opbouw van de darmflora. Daar Healthy Dog geperst is, en dus gemengd/gecombineerd mag worden met vers vlees, is dit ook een uitstekende combinatie om de pup sterk en stabiel op te laten groeien! Hier adviseren wij ook onze Probiotics variant voor! Het gemak van brokken, maar wel de zeer belangrijke en nuttige levende, natuurlijke bacteriën; de Probiotica.

Wij hebben naast de Regular, die voor iedere hond geschikt is, ook een puppybrok. Deze heeft dezelfde ingrediënten als de Regular. Immers, een pup eet niet iets anders dan een volwassen hond; er bestaan ook geen pupkonijnen, seniorherten of lightzwijnen in het wild. De Puppy variant heeft meer vetten en eiwitten (de voedselvoorrang). Het Calcium en Posphor is (uiteraard in de juiste verhouding) wat verlaagd, zodat vooral grote (vaak te snel groeiende) jonge honden minder kans op groeikrampen en de bijhorende problemen hebben.

Tevens is het brokje iets kleiner geperst in de 5 kg verpakking, zodat ook de allerkleinsten het gemakkelijk kunnen eten. In de 15 kg Puppy zak zit de standaard maat brok, zodat de wat grotere puppy zich niet verslikt.

Moet mijn oudere (senior) hond iets anders gevoerd krijgen?

Nee, dit is bij het voeren van natuurvoeding zoals Healthy Dog niet nodig.

Alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft zitten in de voeding. De hond hoeft niet iets anders te eten omdat hij morgen jarig is. In de natuur heb je ook geen senior herten of junior zwijnen. De oudere hond eet niet iets anders, maar op een andere manier. Bij oudere honden is de effectieve verteerbaarheid lager. De hoge verteerbaarheid van Healthy Dog bevordert de blijvende toevoer van voedingsstoffen. De oudere hond slaat de eiwitten in het lichaam vaak wat moeilijker op. Daarom adviseren wij meerdere maaltijden per dag voor de oudere hond, waardoor de eiwittoevoer constant is.

Om gewrichtsproblemen en dergelijke te helpen voorkomen, is het van belang dat naast de goede opneembaarheid en goede natuurlijke verteerbaarheid zoals van Healthy Dog de hond niet te zwaar wordt. Goed in de gaten houden dus, dat de energie toevoer voldoende maar niet hoger is dan de hond verbruikt. Zeker ook de “tussendoortjes” en snacks in de gaten houden!

De variant Wild Menu is compleet granen-, gluten- en aardappelvrij en daardoor ook uitermate geschikt voor (allergie) gevoelige honden en/of oudere honden (met eventueel minder weerstand)! Met een hoog gehalte wild zwijn als enige dierlijke eiwitbron, gezonde groenten, fruit en kruiden, bootst het de voeding het wild na. Met Prebiotica en Probiotica om de weerstand en maag-darmflora te bevorderen en Glucosamine en Chondroitine voor sterke, soepele spieren en gewrichten. De zalmolie zorgt voor de omega-3 en -6 vetzuren.

Mag je de voeding afwisselen voor de hond?

Voeding afwisselen is bij honden niet echt nodig. Het maagdarmstelsel van de hond stelt zich in op een bepaalde voeding en verandering van voeding kan leiden tot een verstoring van het maagdarmstelsel. Vaak denken mensen “maar wij eten ook niet iedere dag dezelfde aardappels, vlees en groenten”. Het maagdarmstelsel van onze hond is niet te vergelijken met die van ons zelf en hier moeten we dus voorzichtig mee zijn.

Wanneer u toch eens (van smaak) wilt afwisselen, kun je dat wel doen binnen de Healthy Dog range. Deze soorten hebben dezelfde vertering, waardoor dit geen problemen oplevert voor je hond. Bijvoorbeeld de Chicken & Rice variant en de Wild Menu variant zijn hier uitermate geschikt voor!

Mag ik Healthy Dog mengen met mijn huidige voeding?

Nee, liever niet. Normaal wordt altijd geadviseerd om voeding te mengen bij overschakeling, maar dan bedoelt men bijna altijd overschakelen van het ene geëxtrudeerde merk naar het andere geëxtrudeerde merk. Bij extruderen wordt er aan het eind van het proces vaak een vetstof gebruikt, die over de brok heen wordt gedaan om de brok smakelijk te laten ruiken/ smaken. (Deze voel je wanneer je met je hand door de zak gaat). Wanneer je van brok wisselt, wissel je dus van vetstof. Daarom wordt er vaak geadviseerd om te mengen, zodat de fabrikant zeker weet dat de hond de nieuwe brokjes lekker vindt. De Healthy Dog hondenvoeding is geperst en heeft daardoor een zeer hoge acceptatie. Daarnaast zijn de grondstoffen zo natuurlijk dat de hond deze zelfs los kan ruiken. Wij hebben dus geen vetstof nodig om de brok smakelijk te maken en de hond zal de brokjes dan ook graag zo eten. Zoals je hebt kunnen lezen op de website, is de vertering van geëxtrudeerde brokken heel anders (hoog in de maag) dan van geperste brokken en (diepvries)vlees (laag in de maag). Wanneer je deze twee verschillende verteringswijzen gaat mengen, maak je het lastiger voor de hond.

Tevens bevat Healthy Dog geen bewaarmiddelen of synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen die veel voeders wèl bevatten. Het mooie van Healthy Dog is dat de voeding zo natuurlijk is, dat die het lichaam zuivert van opgehoopte afvalstoffen. Dit komt allemaal het beste tot zijn recht wanneer je de Healthy Dog niet mengt of in combinatie met (diepvries)vers vlees voert. De variant Probiotics kan extra ingezet worden wanneer de hond extra hulp nodig heeft bij het overschakelen. De toevoeging van Probiotica zorgt voor een betere weerstand en het bevorderen van de darmflora!

Zie ook vraag “Mag je Healthy Dog en (diepvries) vers vlees voeding mengen?”

Mag je Healthy Dog en (diepvries)vers vlees voeding mengen?

Ja, dit is geen probleem.

Beide voeders hebben dezelfde verteringswijze. Bij zowel (diepvries)vers vlees voeding als geperste brokken vindt de vertering laag in de maag plaats. Doordat beide op dezelfde manier verteerd worden door de hond, mogen deze voeders samen gegeven worden. Zowel gemengd als gecombineerd (dit i.t.t. geëxtrudeerde brokken waarvan aangeraden wordt deze niet te mengen met (diepvries) vers vlees).

Tevens is Healthy Dog ideaal wanneer je je hond (diepvries)vers vlees voert en je op vakantie gaat! Het is niet aan te raden om Healthy Dog te mengen met andere brokken wanneer dit geëxtrudeerd is (blijft drijven in glas water), omdat dit een hele andere vertering heeft (namelijk drijft hoog in de maag).

Zie ook vraag “Mag ik Healthy Dog mengen met huidige voer?”

Is het nodig om extra’s toe te voegen, zoals bijvoorbeeld vitaminen en visolie?

Nee, dit is onder normale omstandigheden niet nodig. De producten uit het Healthy Dog assortiment zijn volledig uitgebalanceerd. Bijvoeren is niet nodig en zelfs af te raden, om onbalans te voorkomen.

De verschillende Healthy Dog varianten bevatten allemaal reeds zalmolie voor de Omega-3 en -6 vetzuren. Deze vetzuren dragen bij aan een gezond evenwicht van het zenuwstelsel, hebben een ontstekingsremmende werking in het lichaam en stimuleren een gezonde huid en mooie vacht.

Natuurlijke prebiotica bevorderen het afweersysteem. Heeft de hond toch (eventueel tijdelijk) iets extra’s nodig, adviseren wij de Probiotics variant. Hierin zit, naast de reeds gezonde voedingsstoffen, ook Probiotica toegevoegd. Probiotica zijn levende, natuurlijke micro-organismen. Deze natuurlijke bacteriën bevorderen nog eens extra de darmflora, weerstand en gezondheid van de hond. Deze Probiotics zijn ook aan de nieuwste variant Wild Menu toegevoegd! In deze variant zijn tevens Glucosamine en Chondroitine toegevoegd, voor sterke en soepele spieren en gewrichten!

Waarom gebruikt Healthy Dog maar 1 dierlijke eiwitbron?

Het gebruik van gemengde dierlijke eiwitten is vaak een beslissing die genomen is uit financieel oogpunt. Wij willen te allen tijde trachten te voorkomen, dat honden op enige wijze een reactie kunnen vormen op hun voeding. Doordat wij geen gebruik maken van gemengde dierlijke eiwitten, kan de voeding ook als eliminatie dieet gebruikt worden. Zo kunnen bij problemen snel achterhaald worden welk eiwit een eventueel probleem veroorzaakt.

Wij hebben zowel een rund- als een kipvariant, waardoor er bij een vaststelling van een reactie op één van de eiwitbronnen overgestapt kan worden naar de andere variant. De nieuwste variant Wild Menu heeft als enkele dierlijke eiwitbron wild zwijn. Juist omdat wij ervan uit kunnen gaan, dat de meeste honden deze eiwitbron nog nooit gegeten hebben en hierdoor is deze variant uitermate geschikt als eliminatiedieet!

Wat kost Healthy Dog?

Healthy Dog hanteert adviesverkoopprijzen. Kijk voor de meest actuele prijzen op de desbetreffende productpagina’s, onder het menu Hondenvoer.

Waarom is Healthy Dog zo goedkoop t.o.v. andere premium voeders?

De filosofie van Francken Food, de producent en verdeler van het merk Healthy Dog, is dat wij zoveel mogelijk honden en hondenbaasjes willen helpen aan gezonde en betaalbare hondenvoeding.

Wij houden de prijs voor de consument betaalbaar en de kwaliteit hoog. Tevreden klanten zorgen immers voor de beste reclame. Door jouw Healthy Dog ervaring met vrienden, buren en familie te delen,wordt het bereik van Healthy Dog vanzelf groter.

Francken Food is een klein familiebedrijf. We maken optimaal gebruik van onze ervaring in de branche en kunnen vertrouwen op een loyaal netwerk. Dat scheelt ook marketingkosten; adverteren doen we heel beperkt en voor sponsoring kiezen we vaak goede doelen. Die korte lijnen zorgen er ook voor dat we heel efficiënt werken. Omdat we zowel producent als verdeler zijn, betaalt de consument niet de kosten voor de groothandels. Zo kan onze voeding van uitmuntende kwaliteit zijn, zonder extreme prijzen te hoeven vragen!

Wordt Healthy Dog op dieren getest?

Nee, uiteraard niet!

Healthy Dog gebruik alleen natuurlijke grondstoffen, waarvan wij weten dat deze uitsluitend positief zijn voor je hond. Wanneer je uitsluitend natuurlijke grondstoffen gebruikt, is het dus niet nodig om dierenleed te gebruiken om onze voeding te testen. Uiteraard hebben wij bij de ontwikkeling van Healthy Dog wel de verschillende smaken moeten testen. Ons “testpanel” dat bestond uit onze eigen hond, die van vrienden, van fokkers en van grootgebruikers uit onze vaste klantenkring waar wij al jaren mee samenwerken, hebben dit voor ons met veel plezier gedaan! Test zelf maar eens hoe lekker jouw hond de Healthy Dog voeding vindt!

Gezondheidsvragen

Waarom gebeurt het soms dat de klachten van mijn hond eerst verergeren voor het beter wordt?

Een hond hoopt afvalstoffen op in zijn lichaam wanneer hij deze niet kan verwerken. Dit kunnen resten zijn van ontworming, inentingen, Antibioticakuren enz. Maar ook bepaalde stoffen in voeding die niet in hondenvoeding thuis horen, zoals geur-, kleur-, en smaakstoffen, bewaarmiddelen, tarwen en andere vulstoffen die soms handig zijn voor de (productie van) brokken, maar niet voor de hond.

Healthy Dog geperste brok bevat deze stoffen niet en belast de lever dus minder. Hierdoor is het mogelijk voor de lever om te gaan “opschonen”: het zogenaamde ontgiften. Dit kan in een enkel geval betekenen, dat de eventueel aanwezige klachten tijdelijk verergeren. Dit komt omdat het lichaam de niet-lichaamseigen stoffen gaat verwijderen. Dit is dus juist positief. Mogelijk kan je hond eerst meer gaan verharen of is de ontlasting tijdelijk meer of dunner. Dit is van tijdelijke aard en kan enige tijd duren en is niet ernstig. De vrijgekomen afvalstoffen worden verwerkt via de nieren, dus mogelijk drinkt je hond meer dan normaal. Na dit proces is de spijsvertering van je hond gezonder en sterker. Je hond krijgt een betere weerstand, een gezonde vacht en een compacte ontlasting.

Hoe lang duurt het voordat mijn probleem opgelost is?

Dit is een vraag waar heel lastig antwoord op te geven is. Iedere hond reageert anders en de snelheid waarmee een probleem oplost, is van diverse factoren afhankelijk.

Uiteraard is de algemene gezondheid van de hond van groot belang. Maar ook de leeftijd, hoe lang het probleem zich al voordoet, hoe erg het probleem is en hoe er overgeschakeld is, speelt allemaal mee. Wij gaan bij onze adviezen ervan uit dat alle medische oorzaken uitgesloten zijn en het probleem dus puur voedinggerelateerd is. Dan mag je grofweg zeggen dat de darmflora minimaal 3 weken nodig heeft om aan andere voeding te wennen. Vervolgens tellen wij altijd minimaal een maand voor ieder jaar dat er een probleem aanwezig is. Dus bijvoorbeeld een hond heeft al 1,5 jaar last van huidproblemen: 3 weken + 1,5 maand is het probleem meestal grotendeels opgelost. Uiteraard zie je in de tussenliggende tijd reeds verschil.

Wel is het van belang dat de overschakeling gebeurt zoals wij adviseren en er in deze periode niet wordt afgeweken met voeding en/of snacks/tussendoortjes.

Een probleem aanpakken kan altijd op minimaal twee manieren. Wij maken een splitsing tussen een holistische denkwijze en een reguliere denkwijze. Bij een reguliere denkwijze kijkt een (dieren)arts naar het probleem op zich en werkt vaak symptoombestrijdend aan het probleem. Bij een holistische denkwijze kijken we naar het probleem en zoeken we de oorzaak hiervan en werken we aan de oorzaak en niet alleen aan de symptomen. Deze manier duurt vaak wat langer, maar is meestal duurzamer op de lange termijn. Uiteraard kan vaak het één niet zonder het ander. Tevens adviseren wij altijd de gezondheid van je hond in de gaten te houden. Wij helpen je graag verder met overschakelen en begeleiden jouw hond graag om gezond(er) te worden. Bij twijfel altijd een dierenarts raadplegen.

Mijn hond is te dik. Wat kan ik doen?

Allereerst is het belangrijk om je ervan te verzekeren, dat de hond geen medische oorzaak heeft voor zijn of haar overgewicht. Overgewicht is een veel voorkomend probleem bij honden momenteel en kan veel (gezondheids)problemen veroorzaken.

Er zijn diverse oorzaken waarom veel honden te zwaar zijn. Uiteraard is te weinig bewegen een belangrijke oorzaak. Meer bewegen dient langzaam opgebouwd te worden! Daarnaast eten veel honden de bekende voeders op de markt die zwaar verhit worden, de zogenaamde “geëxtrudeerde voeding” (als het blijft drijven in een glas water). Deze voeding wordt vanaf zo’n 130°/140° verhit. Hierdoor kunnen er stoffen ontstaan die het lichaam juist extra belasten. De ingrediënten worden zo sterk verhit dat er veel (essentiële) ingrediënten verloren gaan. Wanneer een voeding weinig goed opneembare stoffen bevat, kun je je voorstellen dat de hond hier heel veel van moet eten om toch de juiste voedingswaarde binnen te krijgen. De hond slaat de “niet-opneembare stoffen” op in het lichaam en wordt zwaarder. Wanneer de hond de juiste gezonde voeding krijgt, heeft hij veel minder nodig om dezelfde voedingswaarde binnen te krijgen. Daarnaast bevat een gezonde natuurlijke voeding zoals Healthy Dog, geen ballaststoffen die de hond onnodig zou opslaan in het lichaam. De bekende “light-voeders” zorgen vaak op den duur juist voor nog meer overgewicht, omdat zij veel vezels bevatten waardoor de maag “gevuld” wordt. De maag past zich langzaam aan en wordt dus steeds groter! De hond krijgt dus steeds meer honger! Dit is dus niet aan te raden! Healthy Dog adviseert om tijdelijk minder te geven van de hoeveelheid die de hond zou mogen hebben. (let op: langzaam laten afvallen!) Je kunt de voeding verdelen over meerdere maaltijden per dag, zodat de hond niet snel een “honger gevoel” krijgt. Doordat Healthy Dog laag in de maag uiteen valt, heeft de hond ook sneller een verzadigd gevoel waardoor de “emotionele honger” ook aangepakt wordt! Belangrijk is om ook de snacks en trainingssnoepjes in de gaten te houden! Bij een sterk overgewicht adviseren wij samen met je dierenarts de hond te laten afvallen! Uiteraard helpt meer beweging altijd.

Mijn hond is te mager. Wat kan ik doen?

Allereerst is het belangrijk om je ervan te verzekeren dat de hond geen medische oorzaak heeft voor zijn of haar vermagering (denk ook aan ontworming en aan gebitsproblemen!). Tevens moet je stress als oorzaak kunnen uitsluiten. Honden met (veel)stress eten vaak slecht(er).

Wanneer de hond moet aankomen, moet hij meer energie binnen krijgen dan hij nodig heeft. Wanneer je je hond wilt laten aankomen, bijvoorbeeld na herstel van ziekte of na een operatie, is het belangrijk dat je een voeding geeft met een hoog energiegehalte.

De Healthy Dog Sport variant heeft dezelfde ingrediënten als de Healthy Dog Regular, met als extra toevoeging hogere vetten en eiwitten. Door het hogere gehalte vetten en eiwitten en de makkelijke, goede opneembaarheid van de geperste voeding, kan de hond makkelijker en meer voedingsstoffen opnemen en opslaan zonder veel meer te moeten eten. Healthy Dog Sport kan tevens (eventueel tijdelijk) gebruikt worden bij drachtige of zogende teven en/of honden die slecht willen eten. Door het hogere vetpercentage is de acceptatie nog hoger! Wij adviseren de voeding niet te snel op te voeren en over meerdere maaltijden te verdelen, zodat de eiwitopname constant is.

Mijn hond heeft huidproblemen en/of jeuk. Wat kan ik doen?

Jeuk is nog erger dan pijn! Allereerst moeten we uitsluiten dat de jeuk en/of huidproblemen niet door buitenaf beïnvloed wordt. Dus moeten we parasieten en dergelijke eerst uitsluiten! Wanneer is je hond voor het laatst nagekeken op teken en vlooien? Wanneer heb je voor het laatst een middel tegen vlooien gebruikt? Heeft de hond plotseling jeuk en/of huidproblemen, denk dan goed na of je onlangs iets hebt veranderd in voeding of snack. Of bijvoorbeeld een wasmiddel hebt veranderd, waar je je kleed of dat van de hond mee hebt gewassen. Wanneer het niets van dit alles is, is er een grote kans dat de huidproblemen en/of jeuk voedinggerelateerd is.

Een hond hoopt afvalstoffen op in zijn lichaam, wanneer hij deze niet kan verwerken. Wanneer het een gezonde hond betreft, kan hij/zij best veel aan. Echter, is de hond gevoelig of is het spreekwoordelijke “emmertje vol” door teveel belasting dan geeft dit problemen. Dit kan komen door resten van ontworming, inentingen, Antibioticakuren enz. Maar ook bepaalde stoffen in voeding, die niet in hondenvoeding thuis horen, zoals geur-, kleur-, en smaakstoffen, bewaarmiddelen, tarwe en andere vulstoffen die soms handig zijn voor de (productie van) brokken, maar niet voor de hond. Meestal worden jeuk en/of huidproblemen veroorzaakt door bewaarmiddelen. Bewaarmiddelen die in voeding en/of snacks aanwezig zijn en door de hond gegeten worden, kunnen vaak niet worden uitgescheiden door de hond.
Deze worden opgeslagen in de huid. De huid gaat irriteren, de hond gaat vaak krabben. Daardoor raakt de huid verder geïrriteerd. Soms gaat de huid zelfs open en het cirkeltje is rond. We moeten de cirkel dus zien te doorbreken. Door het gaan voeren van Healthy Dog is dit mogelijk.

Vooral de twee varianten Probiotics en Wild Menu zijn uitermate geschikt bij gevoelige honden. Healthy Dog Probiotics heeft levende micro-organismen, die de weerstand helpt te bevorderen en de maag-darmflora helpt versterken. Deze Probiotica zitten ook in de variant Wild Menu. Deze is ook zeer geschikt als eliminatie dieet, omdat praktisch alle ingrediënten die aanwezig zijn in deze variant nog nooit door de hond gegeten zijn. Hierdoor kan je de hond als het ware “opnieuw” laten beginnen.

Healthy Dog geperste brok bevat deze stoffen niet en belast de lever dus minder. Hierdoor is het mogelijk voor de lever om te gaan “opschonen”: het zogenaamde ontgiften. Dit kan in een enkel geval betekenen dat de eventueel aanwezige klachten tijdelijk verergeren. Dit komt omdat het lichaam de niet lichaamseigen stoffen gaat verwijderen. Dit is dus juist positief. Mogelijk kan je hond eerst meer gaan verharen en/of jeuk krijgen of is de ontlasting tijdelijk meer of dunner. Dit is van tijdelijke aard en kan enige tijd duren en is niet ernstig. De vrijgekomen afvalstoffen worden verwerkt via de nieren, dus mogelijk drinkt je hond meer dan normaal. Na dit proces is de spijsvertering van je hond gezonder en sterker. Je hond krijgt een betere weerstand en gezonde vacht en een compacte ontlasting. Hopelijk zit de hond weer snel “goed in zijn vel”!

Mijn hond heeft diarree. Wat kan ik doen?

Allereerst is het belangrijk om je er van te verzekeren dat je hond geen medische oorzaak heeft voor zijn of haar diarree.

Diarree is eigenlijk een teken van de darmen dat er “iets niet goed zit”. De voeding wordt niet goed verteert door de hond. Diarree of dunne ontlasting heeft (op langer termijn) een zeer ongunstige uitwerking op de algemene gezondheid van de hond. Naast de mogelijke uitdroging, kunnen er veel belangrijke voedingsstoffen niet (of niet goed) opgenomen worden door het lichaam, waardoor er disbalans ontstaat. Wanneer de bacteriën in disbalans zijn in de darmflora, noemen wij dit een disbacteriose.

Disbacteriose (ook wel: dysbacteriosis) is een term die gebruikt wordt om een verstoring van de balans aan te duiden in de bacteriële flora van mens of dier. Deze flora is normaal aanwezig in de dikke darm van de meeste dieren en mensen, en in voormagen van de herkauwer, en bestaat uit verschillende “goede” bacteriesoorten, waar de gastheer (mens of dier) dus niet ziek van wordt. Bij een dysbacteriose is er een verstoring in het aantal of type micro-organismen, met de kans dat de gastheer hier ziek van wordt. Oorzaken voor een dysbacteriose zijn onder andere antibiotica die ook de goede bacteriën hebben gedood, of een verandering in dieet, of een dieet dat niet bij dit dier past waardoor ziekmakende bacteriën sneller kunnen groeien. Dysbacteriose is vaak de hoofd oorzaak van dunne ontlasting/ diarree en /of gevoelige darmen.

Soms worden probiotica dan wel prebiotica gebruikt om het evenwicht te herstellen. Healthy Dog hondenvoeding heeft in alle varianten prebiotica in zijn voeding zitten in de vorm van inuline. De variant Probiotics heeft tevens probiotica toegevoegd. Dit zijn levende, natuurlijke micro organismen (natuurlijke bacterien) die de darmflora en weerstand bevorderen.

De voedselbrij is vanaf de maag de hele tijd een dunne, vochtige brij/ substantie. Pas op het laatst wordt het vocht uit de voedselbrij geresorbeerd en wordt het de ons bekende (stevige en compacte) ontlasting. Wanneer de darmen (door welke reden dan ook) niet de kans krijgen om dit vocht te resorberen, blijft de voedselbrij nat en dun en noemen wij diarree. Dit is meestal ook de reden waarom er in veel voeders bietenpulp gebruikt wordt! Naast de zoete smaak staat bietenpulp vooral bekend om zijn enorm resorberende vermogen! Wanneer de voeding dus niet goed opneembaar/ verteerbaar is voor de hond en de voedselbrij blijft te vochtig, wordt dit mooi geresorbeerd door de bietenpulp. Naar onze mening een ingrediënt dat dus absoluut niet nodig zou moeten zijn in hondenvoeding!!

Een geperste natuurvoeding zoals Healthy Dog zorgt ervoor dat de voeding makkelijk wordt opgenomen door de hond en er geen afvalstoffen opgehoopt worden, waardoor er minder voedsel nodig is voor een juiste opneembaarheid. Hierdoor blijft er ook minder over na vertering (de ontlasting) en krijgt de hond mooie, vaste uitwerpselen. Wanneer je wilt overschakelen omdat je hond veel last heeft van veel en/of dunne ontlasting, moet je rekening houden met het “opschoningseffect”. Hierdoor is het mogelijk dat het tijdelijk verergerd, zodat je hond vervolgens een betere en vaste ontlasting krijgt die aanzienlijk minder is.

Zie ook vraag “Waarom gebeurd het soms dat de klachten van mijn hond eerst verergeren voor het beter wordt?” en vraag “Mijn hond heeft heel veel ontlasting hoe komt dit?”.

Mijn hond heeft veel ontlasting. Hoe komt dit?

Ontlasting is simpel gezegd “de voeding die niet opgenomen en/of verteert is door het lichaam”. Nog simpeler gezegd: alles wat er voor ingaat en niet opgenomen wordt, komt er achter uit. Grote hopen ontlasting zijn dus een teken dat de hond niet veel van de voeding heeft kunnen opnemen, ofwel dat er teveel ballaststoffen in de voeding zaten waar de hond niets mee kan. Wanneer de voeding zeer hoog verhit wordt (meeste geëxtrudeerde voeders verhitten rond 130/140 graden) worden de meeste natuurlijke bestanddelen kapot gebrand en moeten synthetisch terug toegevoegd worden om de voeding weer compleet te maken. Synthetische (hulp)stoffen zijn vele malen moeilijker te verteren voor een hond dan natuurlijke bestanddelen. Daarnaast wordt er in veel voeders veelvuldig gebruik gemaakt van geur-, kleur- en smaakstoffen en bewaarmiddelen. Dit zijn stoffen die zeker niet geschikt zijn voor de hond, maar alleen om de brok mooier te maken en/of langer houdbaar te houden. Je kunt je voorstellen dat dit stoffen zijn die het lichaam er graag weer “uitgooit”. Ofwel wordt het vaak opgehoopt in het lichaam waar het vaak voor huidproblemen kan zorgen (zie “Mijn hond heeft huidproblemen”).

Wij voeren onze honden steeds sterieler (door de hoge verhitting bij extruderen) en hierdoor wordt de darmflora “schraal”/ steriel. Het lichaam van een hond is vanuit de natuur (denk aan de wolf) normaliter geschikt om kadavers te verteren waar de maden uit kruipen. Wanneer wij brokken voeren die geëxtrudeerd zijn (zie watertest uitleg website: wanneer brokken blijven drijven in een glas water is het geëxtrudeerd), heeft de maag moeite om deze brokken snel en gemakkelijk te verteren. Hierdoor is de voedselbrij die aankomt in de darmen nog niet goed verteert of zijn er nog niet genoeg voedingsstoffen uit opgenomen. De darmen zijn bij de hond alleen gemaakt om voedingsstoffen op te nemen voor zichzelf en om het vocht uit de voedselbrij te resorberen, niet om daadwerkelijk veel voedingsstoffen op te nemen voor het verdere lichaam. De darmen “schrikken wakker” en moeten ineens hard gaan werken, waardoor het ze “teveel” wordt en veel voedsel voorbij de darmen gaat (veel ontlasting) en/of niet genoeg vocht op tijd geresorbeerd kan worden (diarree).

Vaak wordt honden geadviseerd om een “light voeding” te krijgen, waardoor ons inziens het probleem verergert want de darmflora wordt steeds sterieler en “luier”. Het probleem is (meestal tijdelijk) verholpen, maar de oorzaak is er nog steeds.
Healthy Dog hondenvoeding is koudgeperst en daardoor makkelijker opneembaar voor de hond. Doordat Healthy Dog geen gebruik maakt van hoge temperaturen, zijn alle natuurlijke bestanddelen nog aanwezig en hoeven wij deze niet synthetisch (terug) toevoegen. Hierdoor zijn de meeste voedingsstoffen reeds opgenomen door het lichaam, voordat de voedselbrij in de dikke darmen arriveert. De dikke darm hoeft dus alleen de voedingsstoffen voor zichzelf op te nemen en kan met al het gemak het vocht uit de voeding resorberen. (LET OP: er zijn enkele voeders op de markt die nog steeds bietenpulp in hun voeding gebruiken. Bietenpulp is van oudsher bekend om zijn enorm resorberende werking. Dit is een voedingsbestanddeel dat totaal niet geschikt is voor een hond, maar alleen mooie compacte ontlasting maakt. Hierdoor lijkt het dat de hond goede vaste ontlasting heeft (dus goed verteert denken we), doordat bietenpulp al het vocht resorbeert! Leg maar eens een handje bietenpulp in water: dit is schrikken!!)
Terug simpel gezegd: “wanneer er meer voedingsstoffen opgenomen kunnen worden uit voeding blijft er minder over. Wanneer er minder overblijft is er ook minder ontlasting”

Zie ook vraag “Mijn hond heeft diarree”.

Mijn hond stinkt uit zijn bek. Kan ik daar iets aan doen?

Een nare geur uit de bek van je hond kan te maken hebben met tandplak, geïrriteerd tandvlees of een tandvlees ontsteking. Daarnaast kan een vies ruikende adem ook te maken hebben met bijvoorbeeld nierproblemen. Ook een onjuiste darmflora kan gassen produceren die voor een onaangename geur kunnen zorgen. Voedingen die de juiste darmflora ondersteunen helpen deze klachten voorkomen.

Door goede droge brokken te geven help je tandplak en tandvleesproblemen tegen te gaan. Wist je trouwens dat ontstoken tandvlees kan leiden tot hartproblemen? De bacteriën kunnen via de ontsteking in de mond in de bloedbaan terechtkomen waarna ze naar het hart worden vervoerd. Daar aangekomen kunnen de bacteriën de hartkleppen aantasten.

Tanden kunnen gereinigd worden door de dierenarts. En je kunt zelf ook veel doen om de tanden schoon te houden. Poetsen helpt goed, hiervoor zijn diverse hulpmiddelen te koop bij de dierenspeciaalzaak.

Zie ook vraag “Tandproblemen”.

Mijn hond heeft tandproblemen. Wat kan ik doen?

Verschillende tandproblemen kun je zelf verhelpen/voorkomen, of in ieder geval ondersteunen bij het oplossen ervan.

Problemen als verkeerde tandstand en dergelijke is, werk voor een dierenarts/specialist. Echter, er zijn diverse veelvoorkomende problemen die wij kunnen helpen voorkomen en/of kunnen aanpakken!

Tandproblemen zijn te herkennen aan gezwollen tandvlees, vaak rood van kleur. Ontstoken tandvlees bloedt sneller en verspreidt vaak een vieze lucht. Sommige honden kwijlen (meer). De hond vindt het pijnlijk om harde brokken te eten en gaat anders kauwen, ondanks dat hij wel trek heeft. De oorzaak van de meeste tandproblemen is tandplak. Tandplak bestaat uit resten bacteriën, voedsel resten en speekselbestanddelen. Tandplak ontstaat met name op de overgang van de tand naar het tandvlees. Wanneer de tandplak lang aanwezig is kan het weer voor de gevreesde tandsteen zorgen. Tandplak en tandsteen vormen vaak weer een goede bodem voor bacteriën en deze bacteriën veroorzaken weer vaak tandvleesontstekingen. (Wist je trouwens dat ontstoken tandvlees kan leiden tot hartproblemen? De bacteriën kunnen via de ontsteking in de mond in de bloedbaan terechtkomen waarna ze naar het hart worden vervoerd. Daar aangekomen kunnen de bacteriën de hartkleppen aantasten.)

Ontstoken tandvlees trekt zich steeds verder terug. Hierdoor komt de wortel van de tand meer en meer bloot te liggen. Hier kunnen in een later stadium zelfs tanden los door komen te zitten. Tanden kunnen gereinigd worden door de dierenarts, maar (minder ingrijpend) kun je zelf ook veel doen om de tanden schoon te houden! Poetsen helpt goed, hiervoor zijn diverse hulpmiddelen te koop bij uw dierenspeciaalzaak.

Zie ook vraag “Mijn hond stinkt uit zijn bek”.

Probeer ook Healthy Dog.
Vind verkoopadressen bij jou in de buurt.

Healthy Dog is alleen te koop bij deskundige retailers. Vind hier een verkooppunt bij jou in de buurt.